Publicaties

Textile Lab publiceert regelmatig publicaties over diverse onderwerpen. Deze publicaties kunt u voor eigengebruik vrij downloaden en gebruiken. Indien u wenst deze publicaties te publiceren op wat voor wijze dan ook, dan dient u vooraf toestemming te hebben van de schrijver. Wij wensen u veel plezier bij het lezen van de publicaties. Heeft u opmerkingen of suggesties laat het ons weten per email.

Brandveiligheid van Textiel

Onderwerp: brandveiligheid textiel

Brandveiligheid van textiel. Op de snelheid waarmee een stof vlam vat en doorbrandt, zijn verschillende factoren van invloed:

  • Grondstof
  • Luchtigheid van het doek
  • Design van het kledingstuk
  • Veredelingen

Grondstof

Per grondstof kan gemeten worden bij welke temperatuur deze vlam vat en bij welke temperatuur deze smelt. In tabel 1 op pagina 3 ziet u hier een overzicht van. Katoen vat snel vlam (bij 400 °C), en brandt snel door. De asrest van katoen is echter minimaal. Een blend van katoen en polyester brandt sneller en heviger dan één van deze grondstoffen apart. Synthetische vezels smelten tot een hete, vloeibare massa en kunnen daardoor ernstige brandwonden veroorzaken. Wol vat pas vlam bij hoge temperaturen (570-600 °C) en de vlam dooft gemakkelijk. Toch zijn alleen grondstoffen die een speciale vlamwerende finish hebben ondergaan relatief veilig bij blootstelling aan vuur.

Luchtigheid van het doek

Voor vuur is zuurstof nodig. Per grondstof is de benodigde hoeveelheid zuurstof voor het onderhouden van een brand berekend. Dit wordt de "Limiting Oxygen Index" (LOI) genoemd. In tabel 1 op bladzijde 3 ziet u een overzicht van de LOI per grondstof. De LOI van katoen is laag (18,4), katoen brandt gemakkelijk door. De LOI van wol is hoog (25,2), wol dooft snel. Een zeer compact geweven doek zal niet zo snel doorbranden als een zeer luchtig geweven doek. Kale, gladde garens houden minder zuurstof vast dan harige garens en geruwde stoffen.

Design van het kledingstuk

Een ruimvallend kledingstuk zal meer zuurstof tot de vuurhaard toelaten dan een nauw aansluitend t-shirtje. Daarentegen kan een kledingstuk gemaakt van een smeltende grondstof beter niet strak op de huid gedragen worden. In de praktijk blijkt dat juist veel strakke, elastische kleding gemaakt wordt van thermoplastische grondstoffen. Met alle risico's van dien.

Verdelingen

Door ruwen houdt de stof meer zuurstof vast en zal het vuur langer doorbranden. Een geverfde of bedrukte stof kan extra brandbare chemicaliën bevatten. Een gevolde wollen stof is zelfdovend en zo compact dat het vuur snel dooft. Toch wordt de beste brandwerendheid verkregen door een speciale vlamwerende finish toe te passen.

Wij danken u voor het downloaden/afdrukken van deze publicatie. Op deze publicatie geldt een Copyright © Textile Lab 2007/2027. Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden ontleend! Meer informatie kunt u vinden op: www.textilelab.nl