Publicaties

Textile Lab publiceert regelmatig publicaties over diverse onderwerpen. Deze publicaties kunt u voor eigengebruik vrij downloaden en gebruiken. Indien u wenst deze publicaties te publiceren op wat voor wijze dan ook, dan dient u vooraf toestemming te hebben van de schrijver. Wij wensen u veel plezier bij het lezen van de publicaties. Heeft u opmerkingen of suggesties laat het ons weten per email.

Zichtbare veredeling

Onderwerp: Zichtbare veredelingen

Zichtbare veredelingen.

Zichtbare veredelingen hebben tot doel de stof een uiterlijk te geven dat de stof een meerwaarde geeft. Deze meerwaarde kan zijn dat de stof door de consument als mooi en modieus ervaren wordt. Dit is natuurlijk een subjectieve beoordeling. Het is het vak van stylisten om de steeds wisselende trends in zichtbare veredelingen op tijd te signaleren.

Het is de kracht van Textile Lab dat wij u een ruim aantal testen kunnen aanbieden om de invloed van de door uw bedrijf toegepaste veredelingen op de stof te kunnen onderzoeken.

De zichtbare verdelingen kunnen ingedeeld worden in:

  • Kleur geven aan de stof
  • Kaal- en gladmaken van de stof
  • Harig maken van een stof
  • Vollen

 
In de praktijk hebben textielbedrijven het meeste te maken met het kleur geven aan stoffen.

Het kleur geven aan stoffen kan door middel van:

  • Vezelverf
  • Garenverf
  • Stukverf
  • Bedrukken van de stof

 

Naarmate er later in het productieproces kleur gegeven wordt aan de stof, zal de prijs lager en het ondernemersrisico minder groot zijn. Vezelverf geeft een kwalitatief beter resultaat maar is duurder dan stukverf.

 

De kwaliteit van de toegepaste methode kan door ons onder andere worden onderzocht op:

· Wasechtheid

· Lichtechtheid

· Wrijfechtheid

· Strijkechtheid etc.

 

Directe druk

Bij directe druk wordt het patroon op witte stof gedrukt. Hierdoor blijft een witte ondergrond zichtbaar. Aan de achterkant van de stof is het patroon wat fletser.

 

Voldruk

Bij voldruk wordt zowel de ondergrond als het dessin op witte stof gedrukt. De witte ondergrond is niet meer zichtbaar. De achterkant van de stof is fletser van kleur.

 

 Overdruk

Dit zijn geverfde of bedrukte stoffen waarop naderhand een dessin wordt gedrukt. De later opgebrachte kleurstof zal hoofdzakelijk aan de voorzijde zichtbaar zijn.

 

Etsdruk

Hieronder verstaat men het plaatselijk wegetsen van de kleur van een geverfde stof met behulp van chemicalieën. De stof krijgt hierdoor plaatselijk weer de oorspronkelijke witte kleur. Dit wordt een "witte ets" genoemd. Het is mogelijk om het bleekmiddel te kleuren, waardoor een "bonte ets" wordt verkregen.

 

Dubbeldruk

Hierbij wordt de stof aan twee kanten met verschillende dessins bedrukt.

 

Reservedruk

Bij de reservedruk wordt de stof plaatselijk met was of chemicaliën bedekt. Vervolgens gaat de stof in een verfbad. Het onbedekte gedeelte wordt gekleurd en het bedekte deel blijft onaangetast. De was of de chemicaliën worden later verwijderd, waardoor de zogenaamde "witte reserve" wordt verkregen. Het is mogelijk om de chemicalieën van een kleur te voorzien, waardoor een "bonte reserve" wordt verkregen.

 

Naast het bedrukken met kleurstoffen is het ook mogelijk het doek plaatselijk te bedrukken met:

· Chemicaliën voor krimpeffecten,

· Chemicaliën voor ausbrennereffecten,

· Lijm en vezels voor flockprinteffecten.

 

Het gewenste resultaat bepaalt de drukmethode die gekozen wordt. De volgende druktechnieken worden onderscheiden:

Handdruk

· Rouleaudruk

· Filmdruk

Transferdruk

 

De methode van handdruk wordt industrieel niet meer toegepast. Bij roulleaudruk wordt gebruik gemaakt van een machine met walsen met kleurstof waar de stof langs wordt gevoerd. Bij film- of sjablonendruk wordt het te bedrukken gedeelte strak gespannen. De kleurstof wordt met behulp van een raamwerk, bespannen met gaas, op het strak gespannen doek aangebracht. Bij transferdruk wordt een vooraf op papier gedrukt dessin met behulp van stoom overgezet op de stof.

 

Kaal- en gladmaken van de stof

Het kaal maken van doek gebeurt om de stof een gladder uiterlijk te geven, pilling te voorkomen of beter geschikt te maken voor bedrukken. Kaal maken kan door middel van zengen of scheren. Bij zengen worden de uitstekende vezeleindjes afgeschroeid met behulp van gloeiende buizen of platen of door het doek langs een gasvlam te trekken. Scheren gebeurt met behulp van een scheermachine waarin de stof langs scheermessen gevoerd wordt.

Het gladmaken van de stof heeft tot doel de stof glad, gesloten en eventueel glanzend te maken. Bij wollen stoffen heet dit persen. Bij katoenen en linnen stoffen heet dit kalanderen. De stof wordt door een machine gevoerd waardoor warmte en druk worden uitgeoefend.

 

Harig maken van de stof

Een harige stof is warmer, zachter, volumineuzer en heeft een beter vocht-opnemend vermogen. Het harig maken van een stof heet ruwen. Zowel weefsels als breisels kunnen geruwd worden. Ruwen gebeurt vooral bij wollen en katoenen stoffen. Het ruwen van wollen of katoenen doek gebeurt door middel van walsen die zijn bedekt met fijne haakjes. Met deze haakjes wordt een aantal vezels uit het doek een stukje omhooggetrokken. Door ruwen wordt de stof zwakker.

Vollen

Vollen is het opzettelijk (gedeeltelijk) laten vervilten van een wollen stof. De wolvezels zijn bedekt met schubben. Onder invloed van warmte en vocht gaan deze schubben enigszins "open" staan. Als daarna wrijving en druk wordt uitgeoefend schuiven de schubben van de wolvezels in elkaar. Na het drogen van de gevolde stof ontstaat een blijvend dichtere en sterkere stof. Wollen stoffen worden vaak gevold en geruwd. Door te vollen wordt de stof steviger en dichter, hierdoor kan de stof vervolgens beter geruwd worden.