Publicaties

Textile Lab publiceert regelmatig publicaties over diverse onderwerpen. Deze publicaties kunt u voor eigengebruik vrij downloaden en gebruiken. Indien u wenst deze publicaties te publiceren op wat voor wijze dan ook, dan dient u vooraf toestemming te hebben van de schrijver. Wij wensen u veel plezier bij het lezen van de publicaties. Heeft u opmerkingen of suggesties laat het ons weten per email.

Microvezeldoekjes

Onderwerp: Microvezeldoekjes

Wonderdoekje

Microvezeldoekjes veroveren -met veelbelovende namen zoals wonderdoekje of duizend-en-een-dingen-doekje- in snel tempo de huishoudelijke markt. Oorspronkelijk hadden chemici andere plannen met de flinterdunne draden. Op zoek naar een kunstvezel voor thermische kleding, ontwikkelden ze halverwege de jaren tachtig de microvezel. De daarvan geweven stof voelt prettig aan doordat ze goed in staat is transpiratievocht op te nemen. Een nadeel dient zich al snel aan: het materiaal trekt stof en vuil aan.

Een Zweedse fabrikant maakte van de nood een deugd door begin jaren negentig een schoonmaakdoekje te ontwikkelen dat bestaat uit microvezels. De eerste jaren komt de verkoop traag op gang. Mensen reageren sceptisch: het zoveelste superdoekje. Een paar jaar geleden is het product opnieuw ontdekt. Dankzij verbeterde technieken duikt de vezel ook weer op in sportkleding, bergschoenen en meubelstoffen.

 

Polymeer

Synthetische vezels bestaan uit polymeren, lange ketens aaneengeschakelde moleculen, vergelijkbaar met een kralenketting. De draad waaruit uiteindelijk de microvezels ontstaan, bestaan voor 70 procent uit polyester. De rest is polyamide, een polymeer dat beter bekend is onder de merknaam nylon.

Op het moment dat de kunstvezel tot doek is geweven of gebreid, is er nog geen sprake van een wonderdoekje. Microvezels ontstaan pas na een chemische behandeling of door tijdens het fabricageproces kracht op het doekje uit te oefenen. Onder invloed van een chemisch bad, een krachtige waterstraal of het strekken van het weefsel verbreekt de verbinding tussen polyamide en polyester.

 

Dwarsdoorsnede vezel

De van oorsprong ronde vezel valt uiteen in een stervormige kern van polyamide, omgeven door wigvormige polyestervezels. Een dwarsdoorsnede van de vezel is te vergelijken met een ster, geknipt uit een cirkel van papier. De driehoekige papiersnippers die overblijven, stellen de polyestervezel voor.

Het polyesterdeel vormt de echte microvezel, maar de stervormige polyamidekern heeft wel degelijk een functie. Olie en vet hechten gemakkelijk aan polyamide. Bij een gewone doek is zeep nodig om datzelfde effect te bereiken: de zeep dient als oplosmiddel en zet de vettige resten om in minuscule druppels die de doek vervolgens opzuigt. Inmiddels is het microvezeldoekje niet meer weg te denken uit de schappen van de supermarkten. Het bleek dus een groot succes te zijn omdat het de huishoudelijke bezigheden een stuk makkelijker maakt.

 

Wij danken u voor het downloaden/afdrukken van deze publicatie. Op deze publicatie geldt een Copyright © Textile Lab 2007/2027. Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden ontleend! Meer informatie kunt u vinden op: www.textilelab.nl

Alginaatvezel

Onderwerp: alginaatvezel

Cool wool

Cool wool is een stofnaam voor stoffen gemaakt van wol geschikt voor toepassing in zomerkostuums. Cool wool is een product dat op een speciale manier geweven wordt. De wollen garens worden samen met een oplosbare alginaatvezel gesponnen en vervolgens verwerkt tot een weefsel. De oorspronkelijke hoeveelheid wol is te dun en zwak om verweven te worden en word daarom verstevigd met de alginaatvezel. Vervolgens word het weefsel gewassen en lost de alginaatvezel op waardoor er een zeer dun wollen weefsel overblijft. Het voordeel van deze wollen weefsels is dat ze warm in de winter zijn, koel in de zomer en een mooie glans hebben. Het proces is relatief duur en word daarom voornamelijk in het hogere kledingsegment toegepast.

 

De alginaatvezel

Alginezuur is onoplosbaar in koud water en daarom wordt deze stof niet zo vaak toegepast. Alginaten worden uit de celwanden van bruine algen gewonnen. Bruine algen uit de Phaeophyceae familie in het bijzonder worden behandeld met een natrium carbonaat oplossing of een andere alkalische oplossing. Het alginezuur lost op en wordt vervolgens neergeslagen met zoutzuur. Van het geproduceerde ruwe alginezuur wordt het niet oplosbare deel van het alginezuur gescheiden door het verwijderen van de cellulose van het ruwe product. Het wordt gebleekt, gezuiverd en gedroogd. Het onoplosbare alginezuur wordt omgezet voor de meest praktische doelen in een wateroplosbare alginaat.

 

Toepassing van alginaten

De toepassing van alginaten is afhankelijk van afkomst en samenstelling van het alginaat. Alginaten worden gebruikt in de levensmiddelen, farmaceutisch en cosmetische industrie voor hun emulgerende, stabiliserende en oplossende eigenschappen. Alginaten kunnen een gel vormen in de aanwezigheid van

Calcium-ionen. Afhankelijk van de toepassing moet rekening worden gehouden met het type alginaat, de verhouding alginaat tot calcium-ion, de bron van de calcium-ionen en de gekozen productie methode.

 

Afkomstig uit wier

Commercieel verkrijgbare alginaten worden uit verschillende soorten wier verkregen. Hierdoor zijn er ook verschillen in samenstelling. Elk alginaat verschilt in gel-eigenschappen en reactiviteit met calcium. De volgende wieren worden gebruikt :

  •  acrocystis pyrifera wordt mechanisch geoogst voor de kust van Californië.
  • Laminaria hyperborea groeit rond de kusten van Schotland, Ierland en Frankrijk. Deze wordt met name verzameld op de stranden na een storm.
  • Ascophyllum nodosum groeit tussen laag en hoog tij in het noordelijk gedeelte van Europa en Canada. Het wordt bij laagtij met de hand losgesneden en bij hoogtij in netten verzameld.

Wij danken u voor het downloaden/afdrukken van deze publicatie. Op deze publicatie geldt een Copyright © Textile Lab 2007/2027. Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden ontleend! Meer informatie kunt u vinden op: www.textilelab.nl