Allergie Dispersie Kleurstoffen

Onderwerp: dispersie kleurstoffen

Allergie dispersie kleurstoffen

In 1940 worden de eerste nylon kousen verkocht in de USA. Snel daarna worden de eerste gevallen van huidontstekingen bericht. Tijdens de correlatie van vrouwen over het dragen van de nieuwe kousen, de huidontstekingen en de huidreacties worden onjuist genoemd nl. "nylon allergie".

Hoewel meer gedetailleerde testen uitwijzen dat deze huid reacties veroorzaakt zijn door kleurstoffen en niet door het nylon materiaal zelf. Het allergie effect van zulke dispersie kleurstoffen zijn duidelijk gedocumenteerd door rapporten van talrijke bevindingen bij huidspecialisten en kliniek studies.

De werkgroep textiel bij BgVV (vormer bond gezondheids hulp) hebben geëist dat kleurstoffen met gevoelige potentiële mogelijkheden niet gebruikt mogen worden textiel welke in contact komen met de huid. Deze vraag is momenteel van toepassing op de onderstaande 8 kleurstoffen, deze allergische effecten zijn goed gedocumenteerd.

  • Dispersie blauw 1
  • Dispersie geel 3
  • Dispersie blauw 35
  • Dispersie oranje 3
  • Dispersie blauw 106
  • Dispersie oranje 37 / 76
  • Dispersie blauw 124
  • Dispersie rood
 

Andere bestaande lijsten met opsommende kleurstoffen welke zijn gevonden om een effect te hebben op mensen in verschillende studies. In de opinie van de werkgroep, hoewel, deze testresultaten niet voldoende hebben bevestigd.

De identiteit en zuiverheid van deze kleurstoffen was niet duidelijk formeel verklaard voor deze reden, zijn alleen de kleurstoflijsten bij de werkgroep textiel bij BgVV te herzien inclusief de toxproof criteria.

De Werkgroep beveelt fabrikanten en detailhandel aan de vraag te

Ondanks deze waarschuwingen, recente laboratoriumtesten laten zien de allergie dispersie kleurstoffen nog steeds worden gebruikt, als voorbeeld in kousen, maillots, sokken, beenbeschermers, blouses en lingerie. Rekening houdend dat deze producten doorgaans polyamide vezels bevatten welke bepaalt geen goede kleurechtheid vertonen, samengevoegd met dispersie kleurstoffen, deze resultaten worden alleen maar meer verstoord. Een deel van de resultaten zijn al gepubliceerd bij de media, welke negatieve consequenties gehad hebben voor het beeld van de geteste producten en de producenten.

Tot op heden, zijn er geen speciale legale reglementen voor allergische dispersie kleurstoffen in kleding. Niettemin zijn de klachten rondom de kleding detailhandel die deze kleurstof bevatten vastgesteld bij het controlerende bureau op basis van § 30 van de Food and Commodity Goods Law (LMBG). § 30 LMBG (deel) staat is het verboden om basisproducten te vervaardigen of om basisproducten te distribueren op zo'n manier dat ze het gevaar voor gezondheid samenstellen en zich kunnen verantwoorden tegenover hun grondstoffen, in het bijzonder door toxicologische substanties of verontreinigen.

Om vervaardigers en handelsbedrijven een kans te geven om hun eigen goederen te testen op allergie dispersie kleurstoffen voordat zij het op de markt brengen, heeft textile lab een routine testmethode om de 8 dispersie kleurstoffen te identificeren met huid gevoelige potentiëlen in textiel.

De Werkgroep beveelt fabrikanten en detailhandel aan de vraag te omvatten bij de werkgroep textiel bij BgVV, welke wijd geaccepteerd is, in de aankooptermen en geaccepteerd is in de aankooptermen.

Ondanks deze waarschuwingen, recente laboratoriumtesten laten zien de allergie dispersie kleurstoffen nog steeds worden gebruikt, als voorbeeld in kousen, maillots, sokken, beenbeschermers, blouses en lingerie. Rekening houdend dat deze producten doorgaans polyamide vezels bevatten welke bepaalt geen goede kleurechtheid vertonen, samengevoegd met dispersie kleurstoffen, deze resultaten worden alleen maar meer verstoord.

Tot op heden, zijn er geen speciale legale reglementen voor allergische dispersie kleurstoffen in kleding. (Duitsland en Nederland vormt daar zeker een uitzondering op) Niettemin zijn de klachten rondom de kleding detailhandel die deze kleurstof bevatten vastgesteld bij het controlerende bureau op basis van § 30 van de Food and Commodity Goods Law (LMBG). § 30 LMBG (deel) staat is het verboden om basisproducten te vervaardigen of om basisproducten te distribueren op zo'n manier dat ze het gevaar voor gezondheid samenstellen en zich kunnen verantwoorden tegenover hun grondstoffen, in het bijzonder door toxicologische substanties of verontreinigen.

Om vervaardigers en handelsbedrijven een mogelijkheid te geven om hun eigen goederen te testen op allergie dispersie kleurstoffen voordat zij het op de markt brengen, heeft het Textile Lab in samenwerking met internationale laboratoria een routine testmethode ontwikkeld om de 8 dispersie kleurstoffen te identificeren met huid - gevoelige potentiëlen in textiel.

 

Wij danken u voor het downloaden/afdrukken van deze publicatie. Op deze publicatie geldt een Copyright © Textile Lab 2007/2027. Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden ontleend! Meer informatie kunt u vinden op: www.textilelab.nl