Verfmethoden deel 1

Onderwerp: Verfmethoden deel 1

Verfmethoden:

Spinbad verven

Deze methode kan alleen gebruikt worden bij vezels die ontstaan door spuitspinnen, zoals viscose en modal. De kleurstoffen worden toegevoegd aan de spinvloeistof. Doordat de vezels door en door geverfd zijn, zullen de echtheden in het algemeen zeer goed zijn.


In de vlok of in de vezel verven

Hierbij wordt het losse vezelmateriaal geverfd alvorens dit tot garen versponnen wordt.


Kamband verven of in de lont verven

Het kamband wordt unie geverfd of in eer

kleuren geverfd door drukken. Vigoreux

kleuren zijn op kamband gedrukte kleuren. Door achtereenvolgens de lonten te doubleren wordt een regelmatige verdeling van de gekleurde vezels bereikt.


Garenverven

Dit kan gebeuren op strengen, op kruisspoelen op zogenaamde koeken en op ketting bomen. Afhankelijk van de vezelsoorten kan men in uni of in twee kleuren verven. Hier onder ziet u een plaatje van een garenverf apparaat.


Stukverven of in 't stuk verven

Het doek kan hier eveneens afhankelijk van de samenstelling in uni kleuren of tweekleurig geverfd worden. Stuk verven kan op verschillende machines uitgevoerd worden, hier onder ziet u een plaatje van één van die machines.


Cross - dyeing (kruiselings verven)

Hierbij wordt een doek in één verfbad in 2 kleuren geverfd. Dit kan wanneer het doek 2 vezelsoorten bevat die elk een eigen affiniteit hebben tot één van de twee soorten kleurstoffen in het verfbad. Changeant voeringstof heeft bv. als ketting viscose en als inslag acetaat. In het verfbad bevinden zich bruine directe kleurstof en rode acetaat kleurstof. De

viscose ketting verft bruin aan en de acetaat inslag rood.


Differential - dyeing

Hierbij wordt eveneens gebruik gemaakt van de affiniteitverschillen van de vezelsoorten. Differential - dyeing wordt veel toegepast bij in het stuk geverfde vloerbedekking. Vloerbedekking met twee soorten poolgaren kan zo in twee kleuren geverfd worden.


Space - dyeing

Deze manier van (plaatselijk verven) verven wordt toegepast op garens. De spaces (geverfde

plaatsen) kunnen op twee manieren ontstaan:

Het garen wordt door een oog getrokken. Via dit oog wordt plaatselijk kleurstof op het garen aangebracht. Men kan de vervingen in kleuren en afstanden op het garen als het ware patroneren.

Bij de tweede methode worden kruis spoelen met een garen gebruikt. In het garen pakket op de kruisspoel worden één of meer injectienaalden gedrukt, waardoor kleurstof in het garen gespoten worden. Bij deze methode is de verving uiteraard onregelmatig.