Microvezeldoekjes

Onderwerp: Microvezeldoekjes

Wonderdoekje

Microvezeldoekjes veroveren -met veelbelovende namen zoals wonderdoekje of duizend-en-een-dingen-doekje- in snel tempo de huishoudelijke markt. Oorspronkelijk hadden chemici andere plannen met de flinterdunne draden. Op zoek naar een kunstvezel voor thermische kleding, ontwikkelden ze halverwege de jaren tachtig de microvezel. De daarvan geweven stof voelt prettig aan doordat ze goed in staat is transpiratievocht op te nemen. Een nadeel dient zich al snel aan: het materiaal trekt stof en vuil aan.

Een Zweedse fabrikant maakte van de nood een deugd door begin jaren negentig een schoonmaakdoekje te ontwikkelen dat bestaat uit microvezels. De eerste jaren komt de verkoop traag op gang. Mensen reageren sceptisch: het zoveelste superdoekje. Een paar jaar geleden is het product opnieuw ontdekt. Dankzij verbeterde technieken duikt de vezel ook weer op in sportkleding, bergschoenen en meubelstoffen.

 

Polymeer

Synthetische vezels bestaan uit polymeren, lange ketens aaneengeschakelde moleculen, vergelijkbaar met een kralenketting. De draad waaruit uiteindelijk de microvezels ontstaan, bestaan voor 70 procent uit polyester. De rest is polyamide, een polymeer dat beter bekend is onder de merknaam nylon.

Op het moment dat de kunstvezel tot doek is geweven of gebreid, is er nog geen sprake van een wonderdoekje. Microvezels ontstaan pas na een chemische behandeling of door tijdens het fabricageproces kracht op het doekje uit te oefenen. Onder invloed van een chemisch bad, een krachtige waterstraal of het strekken van het weefsel verbreekt de verbinding tussen polyamide en polyester.

 

Dwarsdoorsnede vezel

De van oorsprong ronde vezel valt uiteen in een stervormige kern van polyamide, omgeven door wigvormige polyestervezels. Een dwarsdoorsnede van de vezel is te vergelijken met een ster, geknipt uit een cirkel van papier. De driehoekige papiersnippers die overblijven, stellen de polyestervezel voor.

Het polyesterdeel vormt de echte microvezel, maar de stervormige polyamidekern heeft wel degelijk een functie. Olie en vet hechten gemakkelijk aan polyamide. Bij een gewone doek is zeep nodig om datzelfde effect te bereiken: de zeep dient als oplosmiddel en zet de vettige resten om in minuscule druppels die de doek vervolgens opzuigt. Inmiddels is het microvezeldoekje niet meer weg te denken uit de schappen van de supermarkten. Het bleek dus een groot succes te zijn omdat het de huishoudelijke bezigheden een stuk makkelijker maakt.

 

Wij danken u voor het downloaden/afdrukken van deze publicatie. Op deze publicatie geldt een Copyright © Textile Lab 2007/2027. Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden ontleend! Meer informatie kunt u vinden op: www.textilelab.nl