Technische termen

Abaca Vezel afkomstig van de bladscheden van de Musa textilis.
Abrasion Om te onderzoeken of een weefsel tijdens het dragen spoedig kaal zal worden of zal doorslijten, wordt door de weerstand tegen wrijving (slijtage) bepaald.
Absorbency De capaciteit van een stof in vochtigheid te nemen. Absorbency is een zeer belangrijk bezit, kenmerkend zoals statische opbouw, inkrimping, vlek verwijdering, water repellency en rimpelterugwinning.
Acetaat Vezel van cellulose-acetaat waarvan minder dan 92% doch ten minste 74% van de hydroxylgroepen geacetyleerd zijn.
Acetate Vezel van cellulose-acetaat waarvan minder dan 92% doch ten minste 74% van de hydroxylgroepen geacetyleerd zijn.
Acid Dye Een kleurstof die wordt toegepast op eiwitstof of de vezel van een zure kleurstofoplossing. Het kan op nylon, wol, andere dierlijke eiwitvezels, zijde, acryl, polypropyleen en mengsels worden gebruikt. Het is vrij kleurvast tegen licht en wassen.
Acryl Vezel gevormd door lineaire macromoleculen die in de keten ten minste 85 gewichtsprocenten acrylnitrilgroepen bevatten.
Acrylic Vezel gevormd door lineaire macromoleculen die in de keten ten minste 85 gewichtsprocenten acrylnitrilgroepen bevatten.
Adjective Dye Een kleurstof die het gebruik van versieringsfiguur vereist. Zie: "Natural dyes".
Adjective kleurstoffen Een kleurstof die het gebruik van versieringsfiguur vereist. Zie: "Natural dyes".
Afstoting De capaciteit van een stof om zich tegen dergelijke dingen te verzetten zoals het nat maken en bevlekken door water, grond, enz.
Ajour Stof met regelmatig over het doek verspreide openingen, ontstaan door een speciale weef- of breitechniek.
Aklae De Noorse techniek van het laag-afwijkingstapijtwerk. De koppeling van inslagen tussen twee afwijkingseinden.
Albegal SET Vloeibaar vervend hulpmiddel voor Sabraset. De Kleurstoffen van Lanaset, worden gebruikt om niveaukleuren te verkrijgen.
Alcantara Handelsnaam voor een stof, die bestaat uit een homogene laag ultrafijne synthetische vezels die op een speciale wijze gebonden zijn. Het uiterlijk van de stof lijkt veel op chamois-leder.
Alpaca Stof geheel of gedeeltelijk vervaardigd van alpacawol.
Aluin Gehydrateerd dubbel-sulfaat van alumina kalium. Een algemeen gebruikt bijtmiddel.
Alum Gehydrateerd dubbel-sulfaat van alumina kalium. Een algemeen gebruikt bijtmiddel.
Amercian Pima Cotton Een kruising tussen Sea Island en Egyptische katoen. Gegroeid in Arizona. luxueuze vezel die in high-end handdoeken worden gebruikt.
Amerikaanse Pima katoen Een kruising tussen Sea Island en Egyptische katoen. Gegroeid in Arizona. luxueuze vezel die in high-end handdoeken worden gebruikt.
Ammonia Een alkalische vloeistof gebruikt voor het natuurlijk verven.
Ammonium Sulfate Een mild zuurvormend zout dat met zure kleurstoffen wordt gebruikt om vlakheid voor licht aan middelgrote schaduwen te verzekeren.
Ammonium Sulphate Een mild zuurvormend zout dat met zure kleurstoffen wordt gebruikt om vlakheid voor licht aan middelgrote schaduwen te verzekeren.
Angora Zachte, harige stof gemaakt van angorawol. Angora is het haar van een angorakonijn.
Angora geit Geit dat mohair produceert.
Angora Goat Geit dat mohair produceert.
Aniline Dyes Een klasse van synthetisch, organische kleurstoffen die oorspronkelijk uit aniline (koolteer) worden verkregen en waren de eerste synthetische kleurstoffen. Vandaag wordt deze term gebruikt met betrekking tot synthetisch organisch kleurstoffen en pigment in tegenstelling tot dierlijke of plantaardig kleurende materialen en synthetisch anorganisch pigmenten. De kleurstoffen van de aniline zijn geclassificeerd volgens hun graad van helderheid of hun licht echtheid. Dit wordt ook koolteerkleurstoffen genoemd.
Animal Fibers Haar op basis van eiwitten, bont, en coconmaterialen die uit dieren worden genomen. De typische dierlijke vezels omvatten, wol, mohair, lama, alpaca, kasjmier, kameel en vicuna en coconmateriaal (zijde).
Anisotropic Een materiaal dat verschillende waarden voor verschillende richtingen heeft.
Anti-chlor Concentrate Een samenstelling van het natriumbisulfiet die wordt gebruikt om overblijvende chloor te neutraliseren wanneer het verwijderen van kleur met hypochlorietbleekmiddel gebeurt.
APEO Alkylphenolethoxilate.
Apparel wol Wol dat in doek wordt gebruik om kleding te vervaardigen.
Apparel Wool Wol dat in doek wordt gebruik om kleding te vervaardigen.
Applicatie Hieronder verstaat men uit de stof geknipte figuren die op de stof zijn genaaid of geplakt.
Appliqué Hieronder verstaat men uit de stof geknipte figuren die op de stof zijn genaaid of geplakt.
Aramid Vezel van synthetische lineaire macromoleculen bestaande uit aromatische groepen die onderling verboden zijn door amide- en imide(ver)bindingen waarvan minimaal 85% rechtstreeks aan twee aromaatkernen gebonden is en waarvan het aantal imideverbindingen, zo al aanwezig, niet groter mag zijn dan het aantal amide(ver)bindingen.
Aramide Vezel van synthetische lineaire macromoleculen bestaande uit aromatische groepen die onderling verboden zijn door amide- en imide(ver)bindingen waarvan minimaal 85% rechtstreeks aan twee aromaatkernen gebonden is en waarvan het aantal imideverbindingen, zo al aanwezig, niet groter mag zijn dan het aantal amide(ver)bindingen.
Arran Een traditionele stijl van gebreide kabel sweaters in vissersstijl.
Artificial fibres Zie: "cellulosic fibres".
Asfalt retentie (geotextiles) Een maatregel van de hoeveelheid asfaltcement die binnen de poriën van het bedekken geotextile kan worden gehouden.
Asphalt retention (geotextiles) Een maatregel van de hoeveelheid asfaltcement die binnen de poriën van het bedekken geotextile kan worden gehouden.
Astrakan Bontsoort en een imitatie van persianer. (Persianer is de naam van een bontsoort.)
Astrakhan Bontsoort en een imitatie van persianer. (Persianer is de naam van een bontsoort.)
Atactic Een type van polymeermolecule waarin de groepen atomen willekeurig boven en onder de backboneketting van atomen worden geschikt, wanneer de laatstgenoemden allen in één vlak liggen.
ATC De Overeenkomst over Textiel en Kleding, welke de resultaten van de onderhandelingen over textiel opnam en kleding die onder de Ronde van Uruguay van multilaterale handelsbesprekingen wordt geleid. Atc voorziet het geleidelijk elimineren van MFA quota's tussen Januari 1995 en December 2004.
Attenuation Bij het spinnen, worden de vezels teruggetrokken van distaff of tot een bal van het zwerven in een bundel van de gewenste diameter.
Baby Combing Wool Fijne wol die gewoonlijk op het Franse systeem wordt vervaardigd van kamgaren vervaardiging. Deze term is synoniem met "Franse Kamwol".
Baby kamwol Fijne wol die gewoonlijk op het Franse systeem wordt vervaardigd van kamgaren vervaardiging. Deze term is synoniem met "Franse Kamwol".
Babyroy Inslagpoolweefsel met zeer fijne lengteribbels.
Backcross Het koppelen van een gekruist dier aan één van de ouderlijke rassen.
Bactrian Camel De Bactrische kameel is een kameel dat kameelhaar geeft.
Bactrische kameel De Bactrische kameel is een kameel dat kameelhaar geeft.
Badstof Stof geweven of gebreid met één of tweezijdig lussendek, verkregen door een extra garenstelsel.
Badstof velours Badstof weefsel met één of tweezijdig doorgesneden lussen, waardoor een fluweelachtig uiterlijk ontstaat.
Bags In de Verenigde Staten, de commerciële wolkwekers hebben hun vachten in grote doekzakken geladen voor het verschepen aan de wolmolens. In Australië en Nieuw Zeeland, worden de vachten ingepakt in balen. Dit is beter voor de uitvoer naar het buitenland.
Bajadère Geweven stof met dwarsstrepen, die verschillend van breedte en van kleur zijn.
Balanced Een beoefend garen dat niet uit zichzelf terug draait.
Bales In landen waar de vacht traditioneel wordt verscheept, de vachten worden ingepakt in balen. Afhankelijk van het land, de balen wegen verschillende bedragen. De Australische en balen van Nieuw Zeeland wegen 150 kg (330 pond), terwijl Zuidamerikaans balengewicht ongeveer 1.000 pond (454 kg)weegt. Katoen wordt ook verscheept in 500-pond balen.
Ballotini Kleine glasparels die normaal in weerspiegelende verven worden gebruikt maar die ook in stoffen kunnen worden opgenomen.
Bandana Zakdoek ontworpen in eenvoudige kleuren en witte gestileerde patronen, met inbegrip van vlekken.
Bannockburn Meerkleurige, kamgaren weefsel van hard getwijnde moulinégarens en hard getwijnde uni-garens.
Barathea kamgaren weefsel met een korrelig uiterlijk, ontstaan door een satinébinding (afleiding van de satijnbinding). Deze stof wordt ook wel grain de poudre genoemd
Barré Een onvolmaaktheid, gekenmerkt door een rand of een teken die kruislings of in de lengte richting van de stof lopen. Het kan door spanningsvariaties in het brei proces worden veroorzaakt, slechte kwaliteitsgarens, problemen tijdens het finishing proces.
Basic Dyes Een klasse van kleurstoffen, gewoonlijk synthetisch, als basis, en wat eigenlijk anilinekleurstoffen zijn. Hun kleurenbasis is niet in water oplosbaar maar kan zo worden gemaakt door de basis in een zout om te zetten. De basische kleurstoffen, terwijl het bezitten een grote kleursterkte en helderheid, zijn over het algemeen niet fotoresistent.
Basis Kleurstoffen Een klasse van kleurstoffen, gewoonlijk synthetisch, als basis, en wat eigenlijk anilinekleurstoffen zijn. Hun kleurenbasis is niet in water oplosbaar maar kan zo worden gemaakt door de basis in een zout om te zetten. De basische kleurstoffen, terwijl het bezitten een grote kleursterkte en helderheid, zijn over het algemeen niet fotoresistent.
Basket Weave Een variatie van duidelijk weefselbouw, gevormd door twee of meer kettinggarens/of twee of meer inslaggarens als één eenheid in het weefproces.
Bast Fibers Vezels die uit de stammen van bepaalde type planten worden verkregen. Deze omvatten vlas, hennep, jute, ramee, milkweed, en netels
Bast fibre Sterk, zachte, houtvezel, zoals vlas, jute, hennep, en ramee, welke worden verkregen uit de binnenschors van de stam van bepaalde planten.
Bast Vezel Sterk, zachte, houtvezel, zoals vlas, jute, hennep, en ramee, welke worden verkregen uit de binnenschors van de stam van bepaalde planten.
Bast Vezels Vezels die uit de stammen van bepaalde type planten worden verkregen. Deze omvatten vlas, hennep, jute, ramee, milkweed, en netels
Batik Een traditioneel verf proces waarin gedeelten van doek met een laag was wordt bedekt en zich tegen de kleurstoffen beschermt. De stoffen met batik proces worden gekenmerkt door een gestreepte of gevlekte verschijning.
Batist Dun, min of meer doorschijnend, zacht katoen-achtig weefsel in platbinding.
Batiste Dun, min of meer doorschijnend, zacht katoen-achtig weefsel in platbinding.
Batt Enkel of veelvoudig doek van vezels die in de productie voor niet-geweven stoffen worden gebruikt.
Batt or Batting Bladen of rollen van gekaarden katoen of wol of andere vezels of mengsels daarvan die voor wollen kledingstuk gebruikt worden of voor vulling, opvulling.
Bayadere Geweven stof met dwarsstrepen, die verschillend van breedte en van kleur zijn.
Bayadère Een stof of een ontwerp met horizontale duidelijke of gevormde strepen.
BCF Opgehoopt ononderbroken filament (BCF) geweven garen dat hoofdzakelijk in de bouw van tapijten of stoffering wordt gebruikt.
Bead Yarn Een garen waarop of een daadwerkelijke parel of (commercieel) een stuk van verharde gelatine van een parel-als vorm wordt vastgemaakt.
Bedford cord Een koord katoen als stof met opgeheven randen in de lengte richting.
Beetle Een grote houten hamer die wordt gebruikt voor zachte cellulosevezels. Vaak gebruikt met linnen en ramee.
Beetling Het proces om geweven linnen of rameestof met rollen te slaan zodat de vezels platter worden. Hierdoor wordt de stof glanzender.
Belly Wool Kort en vaak zwakkere vezel van de buik van een schaap.
Belt-edge separation (tyres) Scheiding van de vouwen van het versterken van stof van de rubbermatrijs van een band, bij de rand van de riem van versterking.
Bengaline Zijde-achtig weefsel van filamentgarens met middelfijne dwarsribbels.
Bicomponent garen Een garen dat twee verschillende ononderbroken filamentcomponenten heeft.
Bicomponent yarn Een garen dat twee verschillende ononderbroken filamentcomponenten heeft.
Bilaminate (fabric) Een stof die door twee afzonderlijke stoffen wordt samen geplakt.
Binder Een zelfklevend materiaal dat wordt gebruikt om vezels in een niet-geweven structuur samen te houden.
Binders De individuele haren in een schapenvacht dat loopt van één vezel tot aan een andere.
Binding Threads Draden die worden gebruikt om twee of meer vouwen in één vaste (stabiele) structuur te verenigen.
Birdseye Stof met kleine, ruitvormige figuurtjes, die enigszins aan een vogeloogje doen denken.
Bi-shrinkage yarn Een garen dat twee verschillende types van filamenten bevat en die verschillende krimp hebben.
Black Wool Wol die niet blanke vezels bevat. Een vacht die slechts een paar zwarte vezels heeft wordt verworpen door een nivelleermachine en gaat in de zwarte wolzak omdat er geen manier is om de weinig zwarte vezels in de productieprocessen te scheiden. De zwarte wol wordt gewoonlijk in werking gesteld in partijen die moeten worden geverft.
Black-top Wool Wol die een grote hoeveelheid wolvet bevat, gewoonlijk van Merinos. Deze wol is gewoonlijk fijn in kwaliteit, van goed karakter en wenselijk in type, maar de krimp is hoog.
Bleeding Een term wat op garen van toepassing is waarvan de kleurenlooppas, gewoonlijk dichtbij bevlekkend de witte of lichtere kleuren-punten.
Blend Hieronder verstaat men een menging van diverse vezelsoorten in een enkelvoudig garen.
Blinding (geotextiles) Een voorwaarde waarin de gronddeeltjes openingen op de oppervlakte van geotextile blokkeren, daardoor verminderd het hydraulische geleidingsvermogen van geotextile.
Blocker Een kader voor het drogen van wol. Dit is een open kader dat op twee steunen met een handvat aan één kant rust. U windt het vochtige garen onder spanning over het kader Nadat het garen droogt, kunt u de gehele streng van één eind gewoonlijk afglijden.
Blocking Het proces om een streng van wol onder spanning te drogen. Dit kan worden gedaan door een streng op blocker te drogen.
Blood or Blood Grade Dit verwijst naar de fijnheid van de wol, die als 1/4, 1/4, 3/8 wordt gemeten, en 1/2 bloed. Het wijst op de hoeveelheid Merinosbloed in een ras. ?Meer bloed? verwijst naar een grotere hoeveelheid Merinos bij een schaap dat een fijnere wol zou moeten produceren. Gelieve te zien de Rangen van de Wol.